söndag 28 mars 2010

Typiskt

Killet blev till snor och guldet blev till sand.
Förkylningen slog verkligen till med full kraft och jag har nu inte kunnat löptränasen i onsdags. Jag som hade planer att komma ikapp i mitt schema och istället halkar jag efter lite till. Jaja, det är bara att vänta.

Får glädja mig åt sommartiden iallafall.

Ha en skön palmsöndag
Johan

torsdag 25 mars 2010

Och käre Daniel....

...missa inte mina tre mycket enkla följdfrågor i kommentarfältet "Frågor inför resan 1". Hur går packningen, har du det körigt?

Frågor inför resan - Del 3

Hej igen!
Börjar känna igen viss stress i dina svar, Daniel. (Är jag störig? Det var inte min idé att tillfråga mig, haha.)
Jaja, lite korkade frågor från en 111-kilos joggare är inte värt att missa flyget för. Eller, jo, kanske.

Dina svar hjälper mig iallafall att begripa det här med pulsträning. Snart har jag ett sådant grepp om det att jag kan presentera "Pulsträningens 10 budord". Nja, kanske inte men nåt åt det hållet.

Först några enkla frågor till bara.

1) På vilka pulser/procent av maxpuls uppstår mjölksyra resp transporteras den bort?
2) Om man under ett pass/lopp får mjölksyra - är det kört och den kommer tillbaka oavsett vad jag gör eller kan man hitta tillbaka till ett bra tempo? Hur?
3) Efter hur lång tid i passet ska man ligga rätt i puls? Gäller samma regel oavsett typ av pass?
4) Vilopuls mitt på dagen, hur mycket skiljer sig den från den jag uppmäter direkt när jag har vaknat? Hur påverkar hunger, att jag just ätit etc? Vad ska jag göra/inte göra för att kunna få en relevant uppfattning om min vilopuls dagtid? Går det öht? Anledningen jag undrar är ju för man ska kunna bedöma förhöjd vilopuls om man är lätt förkyld och försöker bedöma huruvida man ska träna eller ej.


Tack på förhand!

Frågor inför resan - Del 2

Hej, spring-pojken här.

Det blev tyvärr ingen träning idag som jag hade tänkt. Killet i halsen har blivit värre och med halsont, snuva, värk i ryggen och allmän hängighet löptränar jag i teorin istället. Det kanske inte intresserar nån annan men eftersom jag har mina hang-ups, är vetgirig och den som kan inloggningen till sidan så kör jag på. Och efter lite våfflor så här på Vårfru-dagen är jag på hugget.

Och käre läsare, använd gärna kommentarfältet - dels för feedback men också för att hjälpa mig formulera frågor till Coach-Daniel, han ska inte komma undan för lätt.

Ok, Daniel här kommer mina fem nya. Det kommer snart fler.

1) Med tanke på att pulsen ligger några minuter "efter" ansträngningen, hur hittar man rätt utgångsfart för det träningspass man ska göra så att man inte hamnar i mjölksyraträsket? Har du någon bra lathund för hur man hittar sitt utgångstempo till de olika passen?

2) Hur vet man att/när det är dags att höja sitt utgångstempo? I t.ex mitt schema - när ska jag höja utgångsfarterna där? Jag måste ju hitta ett 5.00-tempo som räcker i 10 km, menar jag.

3) Om man, under att icke-intervallpass, stannar eller går - är det egentligen bara ett tecken på att man springer på fel pulsnivå/för fort?

4) Innebär pulsbaserad träning att man aldrig kör sig blå-blodig? Att man faktiskt bara ska bli så trött som ens pulsnivå tillåter?

5) Och en följdfråga på det - finns det nånsin någon poäng att springa så att man stupar när man är i mål? Är det mjölksyratröskel-höjande eller ställer det egentligen bara till det för återhämtningen?

Frågor inför resan - Del 1

Hej igen!

Eftersom jag vet att du, Daniel, ska till Portugal en liten tid och därför inte kommer att vara lika uppkopplad den närmsta tiden tänkte jag bomba dig med frågor som du kan svara på före avresan. Mina följdfrågor på dina svar kommer med vändande post så håll datorn påkopplad.


1) Hur hittar en glad amatör rätt pulszoner till de olika passen? Jag inser att det inte är så enkelt men finns det några enkla räkneknep utifrån maxpuls och vilopuls?


Och sätt gärna lämpliga pulser på de olika passen: Jogging, Kortintervall, Långintervall, Snabbdistans, Distans, Långpass.


Är det samma pulser om man är otränad eller vältränad? Gör gärna en generell lathund så att jag lätt kan fatta tänket.


2) Otränad vet jag vad det är men hur kan en definition för vältränad vara?


3) Vilket av mina träningstempon är lämpat för tävling? Har jag olika för olika lopp? Är det Distans-tempot jag springer Lundaloppet med? Om jag springer maraton, är det lång-tempot jag använder då?


Fler frågor kommer när jag får tid.


Soliga hälsningar

Johan

Terminologi

En liten lunchtanke. För att förstå tankarna bakom ditt träningsupplägg, Daniel, behöver jag utveckla lite ordkunskap. Såhär tänker jag idag, rätta mig när jag har fel. Och lägg till om det är nåt jag missat.

Distanspass

Här vänjer jag kroppen att springa länge. Jag springer i ett tempo som jag kan hålla, i princip, hur länge som helst.

Tävlingspass

Jag ligger i det löptempo och till den puls som jag ska kunna hålla under ett helt lopp. Jag får ingen mjölksyra.

Tempopass

Jag ligger aningen över mitt tävlingstempo men övar mig att hålla uppe farten över längre sträckor. Jag får lite mjöksyra. Är trött efter passet.

Intervallpass

Jag får mjölksyra som transporteras bort mellan intervallerna. Syftet är att jag höjer min mjölksyratröskel som gör att jag senare kan öka farten i mina andra pass utan att då drabbas av mjölksyra.

Ok, shoot!

Inför nästa nivå

Gomorron!
Har just läst Daniels kommentar på mitt förra inlägg. Mycket intressant.
En naturlig följdfråga blir - vad gör man om man fått mjölksyra och om fartsänkning inte räcker? Sänka ytterligare? Stanna? Och vad händer om jag bara skulle fortsätta?

Och inför nästa träningsnivå, Daniel - med tanke på min konditionsstatus, vilka utgångsfarter är att rekommendera för att hamna rätt, tycker du? Och varför?

1) 5km (145-150)
2) Intervall 500 + 700 + 1200 + 700 + 500 (155-160) start under 130
3) 8km (140-145)

Undrar
En rätt hängig Johan med rinn i näsan och mer kill i halsen


onsdag 24 mars 2010

Nörden har kommit igång

Gomorron!
Pass 1:3 klarades av på löpbandet tidigt i morse.
Sprang 7 km inom pulszonen 140-145 med en god känsla hela tiden. Trots lite kill i halsen.

Och nu till det extremt nördiga. Ursäkta.
För att kunna få din kloka feedback, Daniel, antecknade jag medan jag sprang - mitt löptempo och efter hur lång sträcka jag bröt 145 i puls. När jag nått i pulstaket sänkte jag sedan farten.

Började i 5 min 40 s-tempo och nådde 145 efter 2.6 km
Därefter:
5.50 3.1 km
6.00 3.7
6.10 4.0
6.20 4.2
6.30 4.4
6.40 4.6
6.50 4.8
7.00 5.1
7.10 5.2
7.20 5.6
7.30 5.8
7.40 6.0
7.50 6.3
8.00 6.5
8.10 6.7
8.20 6.9
Och jag nådde målet 7 km på 8 min 30 s-tempo.

Daniel, kan du utläsa något av detta, utöver att jag har dålig kondis?
Vilket tempo bör jag börja på nästa gång?

Nu till dagis med dottern.
Johan

tisdag 23 mars 2010

Nyfiken

Sitter och kollar på träningschemats upplägg. Det mesta är begripligt men, Coach-Daniel, kan du förklara lite tankarna med de olika intervallpassen (pass 2), varför är de av olika karaktär? Och vad ska de få för effekt?

Och så en hälsofråga - hur mycket "kill i halsen" kan man ha innan man bör avstå ett träningspass?

Frågorna får bli mitt sätt att hålla igång dig, så att det inte bara blir Ann, Erik och jag som sliter.

Imorgon är det dags för nästa pass, är planen.

Ciao
Johan

måndag 22 mars 2010

Laddat och glatt

Vaknade halv sex på mitt hotell i Stockholm och drog på mig träningsstassen. Tror aldrig att jag sprungit tidigare på morgonen i mitt liv. Vecka 1 pass 2 - jo, jag ligger lite efter i schemat.


Iallafall, pulsklockan var laddad och underlaget isigt.

Efter lite uppvärmning tog det första intervallpasset vid - fyra upprepningar av kombinationen 800 meter löpning (i pulszonen 155-160 slag) och gång i 200 meter. Det isiga underlaget på Östermalm gav visserligen en otroligt fjantig löpstil men det hindrade mig inte från att komma runt. Utan vurpor.


Jag snittade på 5.55 min/km (inkl. gångpartierna) och de första 800 lyckades jag inte komma upp till pulszonen - Daniel, skulle jag öppnat hårdare?


So long

Johan



söndag 21 mars 2010

"Klydd i dautan"

Så ja, då var man äntligen igång.
I gårdagens otroligt sura väder fick jag så äntligen tid att snöra på mig skorna och komma ut en runda.

Med satellitstyrd pulsklocka skulle jag klara av 5 km inom pulsintervallet 145-150, var tanken. Det började bra, jag fick igång den übertekniska handledsdatorn och gled iväg i regnet. Sen började problemen. Efter 50 meter kom signalen "low battery" upp och 100 meter senare var displayen mörk och satellitkontakten bruten. Tillbaka till min vanliga analoga low-tech-tillvaro mao.

Jag sprang vidare planlöst och har egentligen ingen aning om hur långt det blev eller med vilken puls men jag tror att det blev fem kilometer. Och jag tog inte ut mig så det blev bra såhär också. Skönt att vara igång iallafall.

Nu ska jag försöka lista ut hur man laddar klockan.

Vi hörs.
Johan




måndag 15 mars 2010

25.56

Johans formtest över 5 km i helgen landade på starka 25.56, man kommer långt på viljestyrka! Klockan visade 20 meter kort så Sydsvenskans avrundning uppåt i dagens artikel (http://sydsvenskan.se/lund/article638054/Generalen-tog-taten.html) kan vara lite berättigad.. Målet att krypa under 50 minuter på Lundaloppsmilen hägrar i horisonten!

fredag 12 mars 2010

Formtest imorgon

Formen är ganska osäker efter nio slitsamma skidmil. Johan kommer göra ett formtest över fem kilometer imorgon, vi inväntar en spännande rapport från den!

torsdag 11 mars 2010

Ett Vasalopp senare...

Johan är nyligen hemkommen från sitt Vasaloppsäventyr i Dalarnas djupa skogar. Som karaktären Kaj-Åke "Kajan" Hansson klarade Johan av loppet på 12 timmar och 16 minuter. En tid som han tror kunnat krypa under tio timmar om han åkt som sig själv utan en excentrisk brandman från Revinge som följeslagare. Se klipp med Kajans bravader mellan Sälen och Mora på SVT:s hemsida!

Johan har ett stort idrottsintresse och med en maratonlöpare till bror sitter väl löpningen i generna(?!). Från Mora har Johan med sig några trasiga naglar och en öm vänster trampdyna men tävlingsmänniskan i honom har redan börjat sikta framåt. Johan har väl inte direkt den typiska löparkroppen med sina drygt 110 kg fördelat på 198 centimeter. Imponerande nog har han klarat Skryllemilen på 40 min 40 sek en gång i tiden så motorn är det inget fel på. Testvärden på syreupptagningsförmåga ligger på dryga sex liter!

Toppnoteringen från Skrylle ligger som sagt några år tillbaka i tiden och målet för Lundaloppet är att klara milen under 50 minuter. Johan tycker verkligen om löpning som träningsmetod och brinner för de siffror och statistik som man kan koppla till löpträningen. Han kommer därför följa ett pulsbaserat program med fyra nivåer som under veckorna fram till loppet ska säkra en sub-50' form. Träningsprogrammet från Daniel Ekman kombineras med kostråd från Graciela Pfannenstill för bästa resultat. Johans träningsprogram och dialogen med coachteamet följer du enkelt här på bloggen!

Bortom Lundaloppet hägrar målet att klara en Svensk Klassiker 2011 och att nå målvikten 100 kg. Följ Johans upptakt mot dessa spännande mål under våren i en pressad vardag med familjeliv, direktsändningar i TV och andra uppdrag.

Utmaningen har börjat!

//Martin Lindqvist, Lundaloppet 2010